Del 15 al 18 d’abril de 2010
IV Centenari de
l’Expulsio dels Moriscos
Barcelona - Asco - Miravet
1610-2010
El 17 d'abril de 1610 Felip III signava a Valladolid l'ordre d'expulsar els moriscos de Catalunya. A València, en canvi, els moriscos ja havien estat deportats el 1609. La decisió del rei posava fi a una presència secular de l'Islam a la Corona d'Aragó, que ja no es reprendria fins a la immigració de finals de segle XX.IV Centenari de
l’Expulsio dels Moriscos
Barcelona - Asco - Miravet
1610-2010
Els moriscos eren els descendents de la població musulmana medieval que havien estat obligats a batejar-se a principis del segle XVI. A Catalunya, la majoria es concentraven a la Ribera d'Ebre i al Segrià. A partir del mes de juny de 1610, aproximadament 3.500 moriscos catalans van ser expulsats de casa seva sense contemplacions. La celebració del Congrés que aplegarà a estudiosos sobre els moriscos de prestigi internacional a Ascó i a Miravet no és casual: aquests pobles van perdre el 1610 entre el 80 i el 90% de la seva població.
L'escaiença, dia per dia, del IV Centenari del decret d'expulsió ens ha de permetre millorar el coneixement d'aquell esdeveniment a la llum de les investigacions més recents i, alhora, reflexionar en termes historiogràfics sobre conceptes actuals com “tolerància”, “integració” i “multiculturalitat”.
Des d'aquest punt de vista, el XVI Cicle de Conferències de Manuscrits que es farà a Barcelona i el Congrés Internacional que tindrà lloc a la Ribera d'Ebre volen fer l'estat de la qüestió sobre el tema a Catalunya i rellançar-ne la investigació, tot afavorint la comparació amb els estudis més avançats sobre els moriscos dels Regnes de València i d'Aragó i de la Corona de Castella. Pretenem també reivindicar la història dels moriscos, i més àmpliament de l'Islam, com una part constitutiva del patrimoni històric, cultural i arqueològic de la Catalunya actual. Finalment, els organitzadors pensem que ha arribat l'ocasió de fer un primer balanç del que han suposat les activitats científiques sobre els moriscos que han tingut lloc durant els dos darrers anys.
Així, durant quatre dies, nombrosos actes acadèmics i culturals a Bellaterra, a Barcelona, a Ascó i a Miravet ens permetran recordar, gràcies a l'esforç i a la coordinació de les diferents entitats organitzadores, la història i el dramàtic destí d'una minoria obligada per la força a exiliar-se del que havia estat la seva terra durant generacions.
Los moriscos de Túnez En este simposio:
Divendres, 16 d'abril de 2010
Casal Municipal d'Ascó. Rambla de Catalunya, s/n
19.45 h Raja Yassine Bahri (Université La Manouba, Tunis): “La identidad cultural, social y religiosa de la mujer morisca y su impacto sobre la mujer tunecina”
Dijous 15 d'abril de 2010
Museu d'Història de Catalunya (Barcelona)
19.15 h Abdel-hakim Slama (Institut National du Patrimoine, Tunis): “Aproximación al estudio de los moriscos catalanes en la regencia de Túnez: el caso del pueblo de Grich el Ouad”
Site del simposio
0 commentaires :
Post a Comment